Medicina de familie, Cardiologie, Ecografie, Recuperare Autism, Psihoterapie Adleriana, Reflexoterapie, Masaj


Vaccinarile „obligatorii”  nu sunt obligatorii. Sunt numeroase argumente fundamentate prin studiul datelor obtinute din programele de vaccinari de-alungul timpului. Iar drepturile si libertatile cetatenesti sunt garantate panaa la proba contrarie de legislatia fiecarei tari democratice. Prin urmare nimeni nu te poate obliga sa faci un tratament pe care il refuzi dupa ce ai fost informat. Informarea in sine are unele puncte slabe, printre care faptul ca teoria ar putea fi prea complexa ca sa poata fi inteleasa de pacient, dovezile aduse de studiile de specialitate sa fie nu tocmai fara cusur, sau pur si simplu medicul sa nu reuseasca sa transmita corect pacientului ceea se stie pana in momentul respectiv despre subiect. Am subliniat acest aspect pentru ca in ultima vreme au capatat amploare teoriile care argumenteaza ca gandirea medicalal cu care ne-am obisnuit este o paradigma (adica imposibilitatea de a iesi dintr-o situatie care pare adevarata desi exista argumente ca e doar o iluzie mult prea bine incetatenita).

Exista numeroase constrangeri morale si economice atat asupra pacientului cat si asupra medicului pentru promovarea acestor paradigme, se poate presupune bineinteles ca exista interese economice in acest sens, dar exista si posibilitatea ca studiile care s-au facut cu buna credinta sa fi pornit de la niste premise eronate, fara a avea la acel moment posibilitatea de a identifica sau de a evalua aceste premise.

Asa ca mie ca prieten al pacientului, imi revine sarcina de a-l informa cu privire la ceea ce este cunoscut de stiinta pana in acest moment si de a obtine de la el consimtamantul informat pentru efectuarea sau neefectuarea unui anumit tratament, fie el vaccin sau altceva. Toate argumentele vor trebui sa ramana inregistrate in fisa lui pentru a justifica o anumita conduita ulterioara. Legea europeana pune libertatea individului mai presus de paradigmele stiintei si lasa posibilitatea pacientului sa aleaga, fiind informat.

Vaccinarile „obligatorii” au in istorie un relativ succes, in sensul ca scopul a fost atins pe termen lung, morbiditatea si mortalitatea prin anumite boli fiind redusa semnificativ. Iar in cazul bolilor disabilitatante cum este poliomielita, in fata carora organismul este lipsit de aparare, vaccinarea are indicatie de grad A I. (a1 inseamna ca este justificata de eficienta sa si este bine argumentata de studii).

Click pe imagine pentru a vedea vaccinarile pentru copii suportate de CAS.

vaccinarile obligatorii

Din pacate deocamadata realitatea e alta: „nu vrei?! semneaza si la revedere! eu nu stau sa pierd timpul cu toti prostii..” Daca aceasta situatie va este familiara, e timpul sa faceti ceva, o miscare… in alta directie. Pacientul isi poate alege medicul, legea i-o permite iar noi ar trebui sa-i usuram aceasta sarcina si nu sa i-o ingreunam. In opinia mea trebuie sa-si aleaga singur medicul, odata pentru ca astfel va creste nivelul calitatii pe care noi medicii il vom oferi pacientilor si apoi pentru ca asta il implica si il va face mai compliant in relatia cu un medic pe care l-a ales voluntar.

La noi exista doar teoria asta frumoasa si portocalie, care mai are pana sa fie implementata. Dar trebuie sa ne indreptam cu totii in aceasta directie. Ideile acestea le-am desprins din Ghidul de Buna Practica emis de General Medical Council pentru toti medicii din Marea Britanie si sunt fundamentate si garantate de legislatia europeana. Ca sa fiu mai exact, din 2009 sunt  normele dupa care se judeca actul medical in Regaul Unit. Voi scrie un articol despre consimtamant si despre varstele relevante in acest context.

In cazul vaccinarilor pacientul este mult prea mic pentru a avea discernamant, asa ca privilegiul si intreaga responsabilitate revine parintilor. De aceea vreau sa le fiu alaturi.

Cu respect,

Dr. Daniel Ganea

Medic de familieEcografieConsultatii medicale la domiciliu

http://FACEBOOK.com/ConsultatiiLaDomiciliu


Daca ai cont pe FacebookWordPressGoogle+Linkedin sau Tweeter, poti folosi butoanele Like si Share de mai jos pentru a recomanda articolul si prietenilor tai.