Medicina de familie, Cardiologie, Ecografie, Recuperare Autism, Psihoterapie Adleriana, Reflexoterapie, Masaj


Eficienta si mai ales confortul microcriochirurgiei

Sunt in comert numeroase sisteme portabile criochirurgicale formate dintr-un recipient cu dimetil eter, propan, si izobutan in stare lichida si 10 pana la 50 de aplicatoare (cu varfuri diferite, de 25 de 2mm si 25 de 5mm). La aplicarea pe piele cu aceste aplicatoare, amestecul se evapora rapid determinand o inghetare locala de cativa mm pana la –55 grade C, temperatura suficienta pentru a produce acelasi raspuns terapeutic ca si azotul lichid, dar evitand riscul aparitiei cicatricilor postterapeutice sau depigmentarea pielii. tratamentul criochirurgical este eficient in tratamentul urmatoarelor leziuni: Condilom acuminat, Moluscum Contagiosum, Keratoze seboreice, Fibroame Moi, Veruca Palmo-plantara, Veruca Vulgara, Veruca Plana, Keratoze actinice (faciale si corporale), Lentigo (facial si tegumentar).

AVANTAJELE TRATAMENTULUI MICROCRIOCHIRURGICAL

  • Nu necesita anestezie,
  • Este relativ nedureros
  • Reduce riscul cicatricilor si al depigmentarilor
  • Durata minima a interventiei (1 minut pregatirea pacientului si 15-40 sec aplicatia)
  • Nu necesita pansament sau alte ingrijiri ulterioare
  • Portabil si usor de manevrat
  • Omologat ca dispozitiv medical
  • Nu expira si nu se evapora daca nu este utilizat si nu necesita spatii special autorizate pentru depozitare
  • Cost redus pe interventie, comparativ cu metoda clasica
  • Eficienta mai mare decat cauterizarea chimica
  • Numar mare de aplicatii (150-350)

Pregatirea pacientului si leziunii

Informarea pacientului este primul pas sie este esential, pentru ca metoda necesita cooperarea acestuia atat in timpul manevrelor, cat si ulterior pentru asigurarea eficientei.

Sistemul criochirurgical portabil trateaza leziunile benigne cum sunt negii, excrescente ale pielii, petele de batranete, etc. Prin inlocuirea azotului lichid cu amestecul de gaze lichefiate, tratamentul se face cu o temperatura mai mica de –196 grade C, evitand complicatiile inerente expunerii la aceste temperaturi si mai ales asigurand un confort sporit pacientului. Aplicatoarele cu varful subtire ofera o localizare precisa a zonei afectate reducand riscul cicatricilor sau al depigmentarii pielii dupa tratament, complicatii frecvente in tratamentul cu azot lichid.

Evolutia cu tratament criochirurgical

Reactia initiala la tratament este o senzatie de rece asemanatoare cu atingerea unei bucati de gheata, senzatie ce dureaza 15– 40 secunde cat se face aplicarea, in functie de tipul si localizarea leziunii. prin inghetarea locala se produce si albirea zonei respective, cauzata de denaturarea proteinelor locale, factor prin care putem verifica si corectitudinea aplicarii. Pacientul poate simti usoare senzatii de intepatura sau furnicatura discontinue si trecatoare spre finalul aplicatiei. Criochirurgia are si efect local anestezic, prin urmare nu necesita si alte forme de anestezie.

Dupa tratament

Dupa dezghetare la cateva secunde poate aparea inrosirea zonei inalbite prin inghetare si poate persista o senzatie de usturime sau de arsura care daca nu este o complicatie prin expunerea necorespunzatoare la agentul criogenic, nu necesita tratament suplimentar. Pigmentatia se reface la nuanta initiala pe parcursul a 2 saptamani, pana la 6 luni in functie de organismul pacientului. Pansarea zonei nu este necesara dupa tratament. Daca apar complicatii precum basici, acestea se va proteja cu un pansament pentru a evita ruperea lor (aceasta complicatie este posibila la leziuni cu suprafata mai mare) si se vor trata ca orice arsura pentru a evita infectarea.

Zona tratata prin criochirurgie se necrozeaza si se elimina spontan in cateva saptamani la vindecarea leziunii. Uneori sunt necesare mai multe sesiuni de aplicare, la interval de 14 zile (durata de vindecare a leziunii precedente), in functie de marimea, tipul si localizarea leziunii. In general verucile plantare sunt cel mai greu de tratat si necesita minim doua aplicari.

Aspectul catorva leziuni si modul de interventie criochirurgicala

Veruci vulgareVerucile vulgare
Sunt leziuni cutanate produse de virusul papiloma uman (HPV) tipurile 1,2 si 4. Ele pot apare atat pe piele cat si pe mucoase , iar dimensiunile variaza intre cativa milimetri si un centimetru. Au o suprafata rugoasa si intrerup cadrilajul normal al pielii. Sunt asimptomatice.
Tratament: : 40 sec 1- 4 tratamente la 2 saptamani.

Condiloame acuminateCondiloamele Acuminate (vegetatii veneriene)

Sunt leziuni cu localizare genitala, fiind o boala cu transmitere sexuala, produse de tulpinile de Herpes virus 6 si 11. Tratamentul este identic cu al altor veruci, pacientul va evita contactul sexual pana la vindecare si ambii parteneri trebuie consultati de un medic specialist dermatolog.
Tratament: aplicare 40 secunde, 1-4 aplicari, la 2 saptamani.

LentigoLentigo

,,Petele de batranete” sunt macule maronii care apar pe zonele fotoexpuse , dupa varsta de 30 de ani. Se gasesc in special pe dosul mainilor, brate ,fata. Examenul histopatologic arata un epiderm normal dar cu un numar crescut de melanocite.

Tratament: leziuni faciale 15 secunde, 1-4 aplicatii la 2 saptamani

in alte zone 40 secunde, 1-4 aplicatii la 2 saptamani

Keratoza actinicaKeratozele actinice

Sunt formatiuni precanceroase care apar pe zonele fotoexpuse , in special la persoanele cu fototipurile 1 –2. Exista riscul de a evolua spre carcinoame spinocelulare. Se localizeaza in special pe frunte, scalp, nas, lobii urechilor, dosul mainilor. Sunt asimptomatice.
Tratament: :leziuni faciale 15 secunde, 1-4 tratamente la 2 saptamani

in alte zone : 40 sec. 1-4 tratamente la 2 saptamani

Keratoza seborrheica

Keratoze seboreice

Au aspect rugos, maronii, care apar in zonele seboreice la persoanele peste 50 de ani si fac parte din procesele de imbatranire ale pielii.
Tratament:  40 secunde, 1-4 aplicatii la 2 saptamani

Fibroame moiFibroamele moi

Sunt formatiuni microtumorale benigne, pediculate, avand dimensiuni intre 3 si 5 mm sau mai mari si sunt localizate in zonele axilare si inghinale.
Tratament: 40 secunde, 1-4 aplicatii la 2 saptamani

Veruci plane faciale

Verucile plane

Sunt formatiuni determinate de HPV tip 3 si 10. Apar in numar mare pe fata sau dosul mainilor sub forma unor tumorete plate de culoarea pielii sau roz – brune. Au dimensiuni intre 1 si 5 mm si sunt adesea confundate cu nevi sau leziuni de acnee.

Tratament: 20 secunde, 1-4 aplicatii la 2 saptamani

Moluscum Contagiosum

Moluscum Contagiosum

E o infectie cutanata cu virus pox, mai frecventa la copii, in special la cei cu un teren alergic. Numarul leziunilor variaza, pana la cateva zeci.
Tratament: 20 secunde, 1-4 aplicatii la 2 saptamani

Veruci plantareVerucile palmo-plantare

Leziunile determinate de HPV tipul 1, 2 si 4 apar pe zonele de presiune si sunt dureroase fiind frecvent confundate cu bataturile. Stratul gros de keratinizare necesita un tratament prealabil keratolitic, apoi urmand tratamentul chirurgical.
Tratament: 40 secunde, 1-4 aplicatii la 2 saptamani

 

 

Cu respect,

Dr. Daniel Ganea

Medic de familieEcografieConsultatii medicale la domiciliu

http://FACEBOOK.com/ConsultatiiLaDomiciliu


Daca ai cont pe FacebookWordPressGoogle+Linkedin sau Tweeter, poti folosi butoanele Like si Share de mai jos pentru a recomanda articolul si prietenilor tai.

Lasă un comentariu